logo2

epikoinonia4

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 49, Κολωνάκι, 11521

ΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣ/ΚΗΣ:
Καρόλου Ντήλ 26 τ.κ 54623
Τηλ: +30.2310268444

Τηλ. Γραμματείας
Αθήνα & Θεσσαλονίκη
+30.6980312299

Τηλ. Ιατρού
+30.6974903813
foroum paidogastrenterologias


Παρασκευή Καρανίκα
Παιδογαστρεντερολόγος

Εισαγωγή

H κοιλιοκάκη συνίσταται σε χρόνια νόσο αυτοάνοσης αρχής η οποία προσβάλλει άτομα με συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο και εμφανίζεται μετά από την βρώση ενός ταυτοποιημένου αντιγόνου, της γλουτένης, της πρωτεΐνης που ανευρίσκεται στα δημητριακά όπως στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Περισσότερα...

Ειδικά θεραπευτικά γάλατα: Ενδείξεις στην Παιδιατρική

Παρασκευή Καρανίκα- Παιδογαστρεντερολόγος

Ειδικά θεραπευτικά γάλατα έχουν παρασκευαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας Infant Formula Act και της ESPGHΑN, προκειμένου να συμπληρώνουν ή να αντικαθιστούν το μητρικό θηλασμό στα βρέφη και να συμπληρώνουν τις διατροφικές ανάγκες των μεγαλύτερων παιδιών όταν υπάρχει τέτοια κλινική ένδειξη.

Περισσότερα...

Παρασκευή Καρανίκα
Παιδογαστρεντερολόγος

eik

ΟΡΙΣΜΟΣ
Η δυσκοιλιότητα −οργανική ή λειτουργική, οξεία ή χρόνια− αποτελεί μια σχετικά συχνή νόσο της παιδικής ηλικίας, που έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην καθημερινότητα του παιδιού, όσο και στην οικογενειακή ευρυθμία. Καθυστέρηση ή δυσκολία στη λειτουργία της αφόδευσης, ικανή να προκαλέσει σημαντική δυσφορία στο παιδί. Οποιοσδήποτε ορισμός της δυσκοιλιότητας είναι σχετικός, γιατί εξαρτάται από τη συχνότητα των κενώσεων (πίν. 1), τη σύσταση των κοπράνων και τη δυσκολία στην αφόδευση.

Περισσότερα...

 

Παρασκευή Καρανίκα
Παιδογαστρεντερολόγος

Εισαγωγή - Ορισμός

 

  Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ορίζεται η ακούσια επιστροφή του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, λόγω δυσλειτουργίας του μηχανισμού του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (ΚΟΣ). 

Περισσότερα...

Παρασκευή Καρανίκα
Παιδογαστρεντερολόγος

eikΕΙΣΑΓΩΓΗ

Tο γαστρεντερικό-αμυντικό σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με τεράστιο αντιγονικό φορτίο έχοντας διπλό καθήκον.
Aφενός μεν να μην απαντά σε μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία πρέπει να επεξεργαστεί για τη λειτουργία και ανάπτυξη των κυττάρων, αφετέρου να αναπτύσσει άμεσα μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει την είσοδο παθογόνων και άλλων ξένων συστατικών. Aυτό επιτυγχάνεται με την παρουσία του λεγόμενου εντερικού φραγμού και του φαινομένου της ανοσολογικής ανοχής. O εντερικός φραγμός απαρτίζεται από ανοσολογικούς και μη παραμέτρους.


Περισσότερα...