logo2

epikoinonia4

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 49, Κολωνάκι, 11521

ΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣ/ΚΗΣ:
Αδριανιο κέντρο , Αδριανουπόλεως 6 & Παπακυρίτση 8, Καλαμαριά, 551 33

Τηλ. Γραμματείας
Αθήνα & Θεσσαλονίκη
6980312299

Τηλ. Ιατρού
6974903813
foroum paidogastrenterologias

There are no translations available.

Χωρίς τίτλοΔεκάλογος για ενίσχυση της άμυνας των νηπίων

1.Διατήρηση υγιούς βάρους σώματος.
Τόσο τα παχύσαρκα όσο και τα λιποβαρή βρέφη και νήπια έχουν μειωμένη άμυνα έναντι των λοιμώξεων. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει καταρτίσει καμπύλες αύξησης του βάρους ανάλογα με την ηλικία καθώς και καμπύλες του Δείκτη Μάζας σώματος (BMI) για ακόμη πιο ακριβή προσδιορισμό του ιδανικού βάρους στα νήπια .Ο παιδίατρος σας, με την βοήθεια των καμπύλων αυτών είναι ο κατάλληλος να υποδείξει το ιδανικό βάρος για το παιδί  ανάλογα με την ηλικία του.


2.Περιορισμός της κατανάλωσης απλών σακχάρων.  
Χωρίς να είναι πλήρως διευκρινισμένος ο μηχανισμός δράσης, θεωρείται σήμερα δεδομένο πως η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων (γλυκόζη, φρουκτόζη, επιτραπέζια ζάχαρη που περιέχεται σε γλυκά, παγωτά καραμέλες , αναψυκτικά , συμπυκνωμένους χυμούς ) ιδιαίτερα κατά τη διάρκειας μιας ίωσης, είναι αρνητική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση χυμού ακόμη και φυσικού στην νηπιακή ηλικία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 180 ml ημερησίως .
Αντίθετα οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το άμυλο και οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά, το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι απαραίτητοι στη διατροφή του νηπίου διότι  αφομοιώνονται αργά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό μας για χρησιμοποιεί για μεγαλύτερο διάστημα την ενέργεια που μας δίνουν. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα όσπρια, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας.


3. Εισαγωγή πρεβιοτικών & προβιοτικών στη διατροφή.
Ένα από τα κύρια συστατικά του ανθρωπίνου γάλακτος, από άποψη αναλογιών, είναι οι ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι έχουν πρόσφατα χαρακτηρισθεί ότι αντιπροσωπεύουν το πρώτο πρεβιοτικό στο ανθρώπινο είδος.


4. Κατανάλωση τροφών με ω-3 λιπαρά οξέα( πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου- LCPUFAs).
Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση. Ενισχύουν επίσης την δράση των φαγοκυττάρων και των λευκών αιμοσφαιρίων. Πηγές ω-3 λιπαρών οξέων: Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, σαρδέλα, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί, σογιέλαιο, λινέλαιο καθώς και γάλα νηπιακής ηλικίας ενισχυμένο με LCPUFAs.
*Συστήνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2 φορές την εβδομάδα.

 

5. Προσθήκη αντιοξειδωτικών ουσιών στη διατροφή.
Βιταμίνη C
Είναι η βιταμίνη που έχει συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και άλλων συστημάτων του οργανισμού.Κύριες πηγές βιταμίνης C: Τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα, το ροδάκινο, τα σταφύλια, το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, τα λεμόνια, το κουνουπίδι, η ντομάτα και ο μαϊντανός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση κατά μέσο όρο 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως στην παιδική ηλικία. Βέβαια, ο αριθμός των μερίδων ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Στη νηπιακή ηλικία συστήνεται η κατανάλωση 2 μερίδων φρούτων και 1 μερίδας λαχανικών ημερησίως.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην αμυντική ισχύ των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματοςΠηγές βιταμίνης Α: Ψάρια, γάλα, συκώτι, καρότα, κολοκύθα, αχλάδια, σπανάκι, λάχανο.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει των οργανισμό μας από την δράση των ελεύθερων ριζών που προσβάλουν και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης η βιταμίνη Ε προστατεύει την βιταμίνη Α από την οξείδωση.Πηγές βιταμίνης Ε: Φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια
*Με καθημερινή χρήση ελαιολάδου στο μαγείρεμα και την σαλάτα καθώς επίσης και εβδομαδιαία κατανάλωση ξηρών καρπών καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Ε.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος ενισχύει την λειτουργία το ανοσοποιητικού μας συστήματος γιατί συμβάλει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Πηγές ψευδαργύρου: Τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας , τα αυγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.

 

6. Καλός ύπνος & ενίσχυση του  ανοσολογικού σύστηματος του οργανισμού.
Η ποιότητα και η διάρκεια του ύμνου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων και κατά συνέπεια στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα νήπια πρέπει να κοιμούνται 12-13 ώρες το 24ωρο.


7. Άσκηση και καλή φυσική κατάσταση.
 Η άσκηση έχει την ικανότητα να προστατεύει και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, ακόμα και σχετικά χαμηλά επίπεδα αερόβιας άσκησης μπορούν να δράσουν προστατευτικά στο ανοσοποιητικό. Κατά τη μέση παιδική ηλικία συνιστάται άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για είκοσι ως τριάντα λεπτά, έτσι ώστε οι καρδιακοί παλμοί του παιδιού να επιταχύνονται.
 Ίσως ο καλύτερος τρόπος να κάνετε τα παιδιά να χαίρονται την άσκηση είναι να την μετατρέψετε σε οικογενειακή εκδήλωση, με εσάς να δίνετε το καλό παράδειγμα και να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή τους. Δε θα βελτιωθεί μόνο η φυσική κατάσταση όλων αλλά θα ενισχυθεί και η ενότητα της οικογένειας! Ποιο παιδί δε θέλει να τρέχει και να παίζει με τους γονείς του?


8. Έλεγχος για αναιμία και έλλειψη σιδήρου μετά το πρώτο έτος.

Η έλλειψη σιδήρου είναι το συχνότερο πρόβλημα διατροφής παγκοσμίως. Στον άνθρωπο ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό των πρωτεϊνών που μεταφέρουν το οξυγόνο. Αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη των κυττάρων. Προκαλεί κούραση, αναιμία, μειωμένη απόδοση και ανεπάρκεια του συστήματος άμυνας του οργανισμού. Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι:  κρέας, θαλασσινά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα) φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), ψωμί και δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Το φρέσκο γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο σε αντίθεση με τα νηπιακά γάλατα.
Παρόλα αυτά η συμπληρωματική χορήγηση του σιδήρου θα πρέπει να γίνεται μόνον ύστερα από διαγνωσμένη αναιμία και με οδηγία του παιδιάτρου διότι μπορεί να εμφανίσει τοξικά επίπεδα και να ενισχύσει την λοιμογόνο δράση ορισμένων παραγόντων.


9. Αποφυγή αλόγιστης χορήγησης αντιβιοτικών.
Η χώρα μας έρχεται δυστυχώς πρώτη στην χρήση αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία. Η χορήγηση τους πρέπει πάντα να γίνεται μετά από συμβουλή του παιδιάτρου. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση, ακόμα και τα καλά. Έτσι μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού αν δε χρειάζονται και να δημιουργήσουν λοίμωξη από επικίνδυνα μικρόβια. Αν ένα παιδί παίρνει συχνά αντιβιοτικά αλόγιστα, κινδυνεύει να αναπτύξει μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Έτσι μπορεί στο μέλλον μια βαριά λοίμωξη να μη μπορεί να αντιμετωπιστεί.


10. Οι γονείς πρεπει  να δίνουν το καλό παράδειγμα.

Οι γονείς κυρίως αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, συνειδητά ή υποσυνείδητα, επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των μικρών παιδιών, διότι τα παιδιά έχουν την τάση να τους μιμούνται και να τους θεωρούν πρότυπα συμπεριφοράς. Τα γεύματα αποτελούν οικογενειακές στιγμές στα πλαίσια των οποίων η διατροφή μαθαίνεται στην πράξη και οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν τα νήπια από τους γονείς είναι συνήθειες που κατά πάσα πιθανότητα θα τους συνοδεύουν μία ολόκληρη ζωή.

 

Βιβλιογραφία
1.Barker, D.J.P. (1997). "Maternal Nutrition, Fetal Nutrition, and Disease in Later Life". Nutrition, '13', pg. 807
2.Bufford JD, Gern JE (May 2005). "The hygiene hypothesis revisited". Immunol Allergy Clin North Am 25 (2): 247–62
3.ESPGHAN Committee on Nutrition:  Breastfeeding. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 49(1):112-125, July 2009.
4.ESPGHAN Committee on Nutrition: Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008; 46: 99-110
5.Berthold Koletzko et al for the European Childhood Obesity Trial Study Group.Lower protein in infant formula is associated with lower weight up to age 2 y: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr 2009;89:1836–45. American Society for Nutrition
6. American Academy of Pediatrics.Committee on Nutrition.The Use and Misuse of Fruit Juice in Pediatrics - Pediatrics, May 2001
7. American Academy of Pediatrics.Committee on Nutrition. Dietary Recommendations for Children and Adolescents - Pediatrics, February 2006
8. Fomon SJ. Infant feeding in the 20th century: formula and beikost. J Nutr 2001;131:409S–20S.

9. Ryan AS. The resurgence of breastfeeding in the United States. Pediatrics 1997;99:e12.

10. Fomon SJ, Nelson SE. Body composition of the male and female reference infants. Annu Rev Nutr 2002;22:1–17.

11. Fomon SJ, Bell EF. Energy. In: Nutrition of normal infants. St. Louis: Mosby; 1993. p. 103–20.

12. Fomon SJ. Requirements and recommended dietary intakes of protein during infancy. Pediatr Res 1991;30:391–5.

13. Daly SEJ, Owens RA, Hartmann PE. The short-term synthesis and infant-regulated removal of milk in lactating women. Exp Physiol 1993;78:209–20.

14. Nelson SE, Rogers RR, Ziegler EE, Fomon SJ. Gain in weight and length during early infancy. Early Hum Dev 1989;19: 223–39.

15. Dewey KG, Heinig MJ, Nommsen LA, et al. Growth of breastfed and formula-fed infants from 0 to 18 months: the DARLING study. Pediatrics 1992;89:1035–41.

16. Menella JA, Jagnow CP, Beauchamp GK. Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics 2001;107:e88.

17. Gerrish CJ, Mennella JA. Flavor variety enhances food acceptance in formula-fed infants. Am J Clin Nutr 2001;73:1080–5.

18.American Academy of Pediatrics.Pediatric Nutrition Handbook 6th Edition,2009